KOM (MEETBAAR) DICHTERBIJ
DE KERN VAN WIE JE ECHT BENT...

Hoe klopt jouw hart?

Hartcoherentie is een term die wordt gebruikt om de mate van samenhang tussen ons hartritme en onze ademhaling te beschrijven.

Met de kennis over hartcoherentie krijg je inzicht in de (onbewuste) keuzes die je dagelijks maakt op basis van de hart-brein communicatie. Op die manier kan je meer rust en een diepere connectie met jezelf ervaren. 

Inzicht in jouw hartcoherentie betekent  leert je meer over hoe de balans tussen je lichaam, brein en emoties zorgt voor een gezonder lichaam en meer zelfvertrouwen. 

Werken met Hartcoherentie is geschikt voor iedereen die meer wil leren over de verbinding tussen je lichaam, brein en emoties en hoe je deze kan verbeteren. Dit is echt iets voor jou als je behoefte hebt aan een combinatie van wetenschappelijke feiten en tegelijkertijd op zoek bent naar een praktische toepassing in het dagelijks leven.

Wat is hartcoherentie?

Hoe werkt het?

In jouw hart zitten 40.000 neurale cellen die continu informatie sturen naar jouw brein. Op basis daarvan maak je keuzes, veel daarvan zijn onbewust. In onze maatschappij houden we er van om te denken dat ons hoofd de baas is, maar zoals je misschien in een yogales weleens hebt ervaren, als je energie in je hart brengt kan dat je perceptie op de wereld veranderen. Wat als de signalen die jij naar je hoofd stuurt coherent zijn, kort gezegd in balans met de rest van jouw systeem, ervaar je plotseling een diep gevoel van connectie met jezelf. 

Het beste nieuws? Je kan je hartcoherentie verbeteren door te oefenen en jouw voortgang is meetbaar met een speciale hartmeter.

Wat is hartcoherentie?

In jouw lichaam heb je drie bronnen van intelligenties, ik noem ze energiecentra. Deze drie centra: hoofd, hart en buik, hebben allemaal een eigen functie. Wetenschappers hebben ontdekt dat als deze centra goed communiceren er een staat van ‘coherentie’ ontstaat. In deze staat ervaar je gevoelens van vreugde, blijdschap, vrede en ontspanning. Jouw systeem is in balans. Je bent veerkrachtig en je vertrouwt op jezelf. Is deze communicatie minder, dan kan je bijvoorbeeld moeite hebben met het maken van keuzes, minder zelfvertrouwen hebben, het gevoel hebben dat je je droom niet naleeft, jezelf saboteren, het lastig om jezelf te motiveren en stress of angst ervaren. Kortom, op het moment dat jouw drie breinen niet goed samenwerken zal dit uiteindelijk resulteren in een verlies van hart- en zelfvertrouwen.

 

Wetenschappers hebben ontdekt dat wanneer het hart een coherent signaal afgeeft, heeft dit een groot effect op andere biologische systemen in jouw lichaam.

WAT BEDOEL JE DAN MET MEETBAAR DICHTBAAR TOT DE KERN KOMEN?

Een hogere hartcoherentie helpt iemands potentiele kwaliteiten vrijkomen. Het benutten van de eigen kracht van de persoon. Als je in staat van hartcoherentie bent ervaar je dat je in balans bent. Het voelt alsof je meer energie hebt en je kan problemen makkelijker aan.

Daarnaast zijn er tal van (wetenschappelijke bewezen) toepassingen, hartcoherentie kan bijvoorbeeld ingezet worden bij auto-immuunziektes, slapeloosheid, faalangst, stress management, prikkelbaar darmsyndroom, migraine en terugkerende buikpijn. 

Een langdurig incoherent hartritme heeft op de lange termijn negatieve gevolgen voor de gezondheid en op korte termijn belemmert het je een optimaal te presteren. 

Hoe kan ik hiermee werken?

Hartcoherentie is meetbaar door middel van biofeedback apparatuur. Je kan dan live zien hoe gedachten en emoties het hart en zenuwstelsel beïnvloeden. Het werkt dus als een soort spiegel. Vaker in een staat van hartcoherentie komen is ook een kwestie van oefenen. Met de apparatuur kan je hierin vooruitgang zien. Overigens gebruiken niet al mijn klanten de apparatuur, omdat je de vooruitgang hoogstwaarschijnlijk zelf ook opmerkt!

Het HeartMath Instituut heeft het programma “Werken aan Veerkracht” ontwikkeld voor mensen die met weinig tijdsinspanning willen werken aan meer balans en vreugde in hun leven. In zeven individuele sessies krijg je wetenschappelijk beproefde technieken aangereikt die je helpen met minder stress en meer plezier in het leven te staan. 

Het programma is gebaseerd op de wetenschappelijke inzichten over hoe hart en hersenen samenwerken en hoe mensen hier invloed op kunnen uitoefenen om zich ontspannen en vitaal te voelen in alle omstandigheden.

Als gelicenceerd HeartMath Coach biedt ik dit programma aan (zie hier voor meer informatie). Wil je eerst kennis maken met de methode en met mij, dan bied ik hieronder ook een losse hartcoherentie meting aan.

Losse Hartcoherentie Meting

De mogelijkheid voor een losse meting bied ik aan zodat je eerst de kans krijgt om kennis te maken met hartcoherentie en de bijbehorende technieken.

In een sessie van anderhalf uur:

  • Leer jij wat hartcoherentie is en wat dit jouw kan brengen;
  • Gaan we aan de slag met het meten van jouw hartcoherentie en krijg je een eerste inkijkje in hoe je deze kan verhogen;
  • Geef ik je direct een praktische oefening om mee te nemen.
Scroll naar boven